Hladan tuš za investitore veštačke intelegencije

03.06.2024.

Prošle nedelje, ekonomski podaci i sveže najave o rastu cena, koje čine osnovu za odluke centralne banke, ponovo su bili u centru pažnje. Kompanije vezane za veštačku inteligenciju,  ovog puta nisu ispunile velika očekivanja investitora.

NDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(24.5.2024 – 31.5.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 31.5.2024)

Copyright 2019 MSCI World. All Rights Reserved.

-0,45%

+11,96%

SAD - S&P 500

-0,49%

+13,52%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,34%

+10,69%

Japan - Topix

+1,01%

+8,23%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

-3,09%

+5,60%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Ranije ove nedelje, cena deonica Nvidije porasla je iznad 1.100 dolara nakon što je Elon Musk na društvenoj mreži X objavio da će xAI, kompanija koja je prikupila 6 milijardi dolara, koristiti Nvidijine čipove za razvoj veštačke  inteligencije. Međutim, predah euforije izazvan je glasinama da je usporena dozvola Nvidiji i AMD-u za veće pošiljke na Bliski istok. Razočarenje je dodao i Salesforce, koji je  ostvario svoj najgori kvartalni rast u istoriji, objavio prognozu za buduće poslovanje kompanije i koji nudi cloud rešenja, što je bilo ispod očekivanja analitičara. Zabrinutost da kompanija neće uspeti da poveća prihode od AI (veštačke intelegencije) dovela je do najvećeg dnevnog pada cene deonica u poslednjih 20 godina (-20 odsto). Kompjuterska kompanija Del takođe je razočarala investitore zbog rasta prihoda niže od  očekivanog, a akcije su u petak izgubile 18%. Očekivanja za segment AI servera bila su jednostavno previsoka nakon što su udvostručili cenu ove godine. Međutim, akcionari GAP-a mogli bi da budu zadovoljniji, jer je promena strategije eponimnog brenda, reklama i prodavnica urodila plodom u vidu odličnih kvartalnih rezultata. Tolerantni investitori nagrađeni su u petak dnevnim povećanjem cene deonica kompanije od 29 %.

Međutim, bilo je  vruće na političkoj sceni, jer je Tramp proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata, što ga čini prvim bivšim predsednikom SAD-a u istoriji  koji je osuđen za zločin. U SAD je ekonomski rast u prvom kvartalu 2024 godine bio za 1,3% manji od prvobitne procene od 1,6%. To je posledica manjeg rasta lične potrošnje, koja je porasla za samo 2% umesto procenjenih 2,5%, uglavnom zbog manjih rashoda za automobile. Aprilska godišnja inflacija lične potrošnje (PCE) objavljena u petak došla je na 2,7%, isto kao u martu i u skladu sa očekivanjima analitičara. Sa druge strane, mesečni pad potrošnje  iznenađen je pozitivnom notom jer je prilagođen inflaciji od 0,1% .

U evrozoni, procenjuje se da je godišnji rast cena u maju, koji je bio za 2,6% veći od očekivanog 2,5%, zabrinjavajući i izaziva zabrinutost u pogledu upornosti inflacije. Posle najave suštinske inflacije (2,9%, 2,7 % očekivane), došlo je do razilaženja oko toga koliko ćemo rezova videti do kraja godine, dok su investitori uvereni da ćemo 6. juna videti smanjenje kamatne stope od strane ECB. Rudarska kompanija BHP odlučila je da ne nastavi sa preuzimanjem Anglo American nakon 5 nedelja pokušaja preuzimanja. Prema mišljenju menadžmenta i najvećih akcionara, samo preuzimanje je bilo previše složeno zbog zahteva da se imovina proda u Africi pre preuzimanja. Preuzimanje od 49 milijardi dolara palo je u vodu na  najmanje šest meseci, a BHP će verovatno tražiti na drugom mestu toliko željene dodatne rudnike bakra, ključni sastojak u prelasku na električna vozila.

Nivo aprilske inflacije takođe je negativno iznenadio Australiju (3,6%, očekivanih 3,4%), što je navelo investitore da pomisle da bismo mogli da vidimo povećanje kamatnih stopa u Australiji u septembru. Ostaje centralni scenario da ove godine neće biti promena kamatne stope i da će doći do smanjenja kamatne stope u drugoj polovini sledeće godine. Pobednik protekle nedelje među berzama bio je Japan, koji je impresionirao svojim ekonomskim podacima. Godišnja industrijska proizvodnja je pala manje od očekivanog, dok je maloprodaja porasla više od očekivanog. Na godišnjem nivou takođe je došlo do povećanja broja stanova od 13,9%. Gubitnik nedelje bio je pad akcija MSCI Kine od 3%, jer je došlo do pada industrijske aktivnosti i korekcije cena akcija kineskih tehnoloških kompanija. Međutim, kineski proizvođači automobila će u budućnosti biti sve konkurentniji globalnim proizvođačima. BYD je predstavio tehnologiju koja će hibridnom automobilu sa punom baterijom i punim rezervoarom benzina omogućiti da vozi 2.100 kilometara sa sanjano niskom potrošnjom goriva od 2,9 litara na 100 kilometara.

 

Autor članka
Domen Granda, CFA
Viši portfolio menadžer