Nvidia produžila niz pozitivnih iznenađenja

27.05.2024.

Centralni događaj protekle nedelje svakako je bilo objavljivanje kvartalnih poslovnih rezultata programera procesora Nvidia, što je još jednom premašilo i onako prilično visoka očekivanja analitičara i nagovestilo da euforija oko veštačke inteligencije ne prestaje. Manja korekcija na tržištima podstaknuta je dan kasnije najavama o ekonomskoj aktivnosti, što je iznenadilo i u Evropi i u SAD, čime su se neznatno povećala kratkoročna inflaciona očekivanja.

INDEKS

Profitabilnost prošle nedelje

(17.5.2024 – 24.5.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 24.5.2024)

Svet - MSCI World

-0,05%

+12,46%

SAD - S&P 500

+0,25%

+14,09%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,28%

+11,07%

Japan - Topix

-0,73%

+7,14%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

-1,28%

+8,97%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Koliko je visoko postavljena letvica očekivanja analitičara za kvartalne rezultate NVIDIE najbolje govori podatak da su analitičari očekivali rast prihoda od čak 241% u odnosu na prethodnu godinu i rast profita od čak 413%. U oba slučaja, kompanija je nadmašila očekivanja, sa prihodima od 24,69 milijardi dolara, za neverovatnih 262 % višim u odnosu na isti period prošle godine, dok je zarada od 6,12 dolara po akciji bila neverovatnih 461 % veća nego u prvim kvartalima 2023.. Kao rezultat toga, cena akcija je porasla za dodatnih 15,36% prošle nedelje, po prvi put premašivši 1.000 dolara po akciji. Izvršni direktor kompanije Jensen Huang najavio je veću buduću dividendu i podelu akcija 10 za 1 kada su objavljeni rezultati. Najave indeksa menadžera nabavke, koje sprovodi kompanija S&P Global i meri nivo privredne aktivnosti bile su pozitivne za privredni rast u SAD, ali nešto manje za inflatorna očekivanja u narednim mesecima. Kompozitni indeks iznosio je 54,4, što je znatno više od očekivanog 51,1 i ukazuje na konkretnije poboljšanje stanje u privredi. Vrednosti veće u odnosu na prethodni mesec i istovremeno iznad 50, što razdvaja oblast ekspanzije od kontrakcije, zauzele su i indeks PMI proizvodnje (50,9) i usluge (54,8), što su učesnici na tržištu shvatili kao potencijalni razlog za moguća negativna iznenađenja u najavama poskupljenja u narednim mesecima, čime se verovatnoća prvog smanjenja kamatnih stopa ponovo pomerila ka jednom smanjenju od 25 baznih poena u decembru. Sa druge strane, prodaja polovnih kuća opala je drugi mesec za redom u aprilu, dok je prodaja  kuća nove gradnje takođe pala za 4,7 odsto, uglavnom kao rezultat visokih kamatnih stopa, jer je kamatna stopa na 30-godišnje hipotekarne kredite pala samo na 6,94 % u četvrtak, nakon što je više od mesec dana bila u rasponu iznad 7%.

U Evropskoj uniji, u međuvremenu, rastu očekivanja u vezi sa prvim smanjenjem kamata, što bi moglo da se desi već na sledećem sastanku Evropske centralne banke, koji će biti održan 6. juna. Takve planove potvrdila je predsednica ECB Kristin Lagard u nedavnom intervjuu za irsku RTE TV, koja je rekla da će, ako inflatorni podaci budu povoljni za jačanje nivoa poverenja od oko 2% u srednjoročnom periodu, donosioci odluka će biti obavezni da smanje kamatne stope. Nastavljaju da se bore sa inflacijom u Velikoj Britaniji, gde su analitičari bili negativno iznenađeni najavom rasta cena u aprilu, uprkos tome što je rast iznosio samo 2,3 %, i što je to  najniže u skoro tri godine, ali su očekivanja bila 2,1% . Bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije, takođe ostaje visoka i iznosi 3,9%. Ohrabrujuće je da privredna aktivnost u evrozoni ponovo raste, što potvrđuju Indeksi menadžera nabavke (PMI) koje objavljuje Hamburška poslovna banka. Ovo je u većini slučajeva premašilo očekivanja; vrednost kompozitnog PMI indeksa za evrozonu je u maju iznosila 52,3, što je najviše u poslednjih 12 meseci. Vrednost PMI indeksa proizvodnje takođe je bila veća od očekivane, porasla je sa 45,7 u aprilu na 47,4, ali je i dalje u zoni kontrakcije 14. Rast i PMI proizvodnje i usluga zabeležen je i u Nemačkoj, gde je rast BDP-a u prvom kvartalu iznosio 0,2 %, nakon pada od 0,3 % u poslednjem kvartalu prethodne godine.

Sa nešto značajnijim gubitkom, prošle nedelje su zaključene berze u razvoju, uglavnom zbog nižih cena kineskih akcija, gde je optimizam investitora donekle oslabio u pogledu najnovijih mera Pekinga za podršku problematičnom sektoru nekretnina, koji je i dalje ključni problem druge po veličini svetske ekonomije. Isto tako, kineske banke su zadržale nepromenjene kamatne stope na jednogodišnje i petogodišnje kredite na 3,45% odnosno 3,95 %, nakon što Banka Kine nije promenila srednjoročnu kreditnu stopu. Neki analitičari tvrde da bi centralna banka trebalo da nastavi da popušta svoju politiku i potencijalno smanji svoje rezervne zahteve kako bi u dovoljnoj meri stimulisala potražnju za kreditima.

Autor članka
Timotej Žlof
Finansijski analitičar
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana