Akcije na krilima veće zarade ponovo u zelenom

13.05.2024.

Većina berzanskih indeksa prošle nedelje završila je u plusu. Sedmicu je obeležilo izveštavanje o rezultatima kompanija u prvom kvartalu, koji su u proseku bili iznad očekivanja. Dobri rezultati dali su zeleno svetlo za dalji rast cena na berzi.

INDEKS

Profitabilnost prošle nedelje  *

(3.5.2024 – 10.5.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 10.5.2024)

Svet - MSCI World

+1,72%

+11,67%

SAD - S&P 500

+1,78%

+12,97%

Evropa - DJ STOXX 600

+3,23%

+10,64%

Japan - Topix

-2,34%

+7,52%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+0,88%

+8,38%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Na kraju nedelje, nešto više od 90 % kompanija uključenih u američki indeks S&P 500 prijavilo je rezultate za prvi kvartal. Prema Faktsetu, 78 % kompanije  prijavilo je veće zarade po akciji i 59 % veće prihode nego što su analitičari očekivali. Dobit za prvi kvartal na agregatnom nivou porasla je za 5,8 % u odnosu na prošlogodišnju dobit u istom periodu, dok beleži  najveći rast profita od drugog kvartala 2022. godine. Prema Blumbergu, očekuje se da će ukupna dobit u prvom kvartalu biti za 8 % veća nego što su očekivali učesnici na tržištu, što ukazuje da su postavljena  očekivanja konzervativnija.

Sedmicu su obeležili poslovni rezultati Berkshire Hathaway i investitorski događaj koji je doveo desetine hiljada deoničara iz celog sveta. To je bio prvi događaj koji je održan na kom nije bio prisutan  Charlie Munger kolega  Warrena Buffetta. Poslovni rezultati su ponovo premašili očekivanja, ali kompanija ima neobičan problem, tačnije akumulaciju novca. Završen je prvi kvartal 2024. godine sa 189 milijardi dolara na računu, a do kraja drugog kvartala verovatno će premašiti 200 milijardi dolara. Apple i dalje ostaje najveća investicija u koju Buffett veruje, poznat i kao Omaha proročište, uprkos tome što je u poslednjem kvartalu smanjio svoj udeo za nešto manje od 13 %. Između ostalog, otvoreno je priznao da nije upoznat sa veštačkom inteligencijom, ali je uporedio tehnologiju sa razvojem nuklearne bombe, poredeći obe sa duhom koji beži iz flaše.

Ipak, treba naglasiti da nisu sve kompanije pozitivno iznenađene najavama poslovnih rezultata. Na primer, američka kompanija Builders FirstSource prijavila je pad cene deonica dok je deo kompanije izgubio  čak 19 % u jednom danu. Iako je kompanija ispunila očekivanja tržišta u pogledu prihoda, prijavila je manji profit zbog prodaje jeftinijih građevinskih proizvoda sa manjom maržom. Kompanija je takođe navela izuzetno visoko zaduživanje kao jedan od razloga, zbog čega su njeni kupci bili osetljiviji i oprezniji.

Posle dva negativna kvartala, dobre rezultate konačno je predstavila švajcarska banka UBS, koja je premašila očekivanja analitičara i sa prijavljenim prihodima i sa profitom. Očekuje se da će integracija preuzete banke Credit Suisse konačno biti završena do trećeg kvartala 2024. Za godinu dana cena deonica UBS-a ostvarila je zavidnih 60 %, ali to nije bilo dovoljno da stigne slovenačku NLB (+70 odsto u protekloj godini), koja je takođe predstavila rekordne rezultate prošle nedelje.

Autor članka
Matic Volf
Senior portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana