Berze prkose geopolitičkim previranjima

11.10.2024.

Uprkos rastućim regionalnim sukobima, prošlonedeljnim tržišnim kretanjima i dalje je dominirala Kina sa svojim merama za stimulisanje privrede.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(27.9.2024 – 4.10.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 4.10.2024)

MSCI World

+1,00%

+19,63%

SAD - S&P 500

+2,02%

+23,03%

Evropa - DJ STOXX 600

-1,78%

+11,46%

Japan - Topix

-4,31%

+11,04%

MSCI Emerging markets

+2,18%

+19,22%

*uključujući dividende konvertovane u evrima.

Izvor: Bloomberg

Iako je nedelja počela relativno mirno za učesnike na berzi, u utorak je preko 180 projektila koje je Iran ispalio na Izrael izazvalo ludilo na tržištu kapitala. Povećan geopolitički rizik najviše je uticao na rast cena nafte, koje su prošle nedelje porasle za čak 11 %.Osim toga, u utorak je u SAD-u neočekivano počeo štrajk lučkih radnika. Čak polovina američke robne trgovine prolazi kroz ove luke, a brzo su se pojavile procene da su štrajkovi prouzrokovali štetu od preko 4 milijarde dolara svakog dana. Pregovarači su zasukali rukave i u četvrtak je postignut dogovor da se radnici vrate na posao, a očekuje se da će novi dogovor biti postignut sredinom januara. Smirivanju situacije na berzama pomogla je i najava da je tržište rada u SAD u septembru otvorilo više od 250 hiljada novih radnih mesta, što je znatno više od očekivanih 140 hiljada. Pozitivno je uticala i stopa nezaposlenosti koja je pala na 4,1%. Sa druge strane, objavljivanje podataka o prosečnoj satnici, koja je u septembru porasla za 0,4% (čak 0,5% u avgustu), izaziva zabrinutost da inflacija još uvek nije u potpunosti pod kontrolom. Veći strah od dalje eskalacije sukoba između Izraela i Irana pored rasta cena nafte  uticao je i na rast vrednosti obveznice. Svi američki trezori sa rokom dospeća od 2 do 10 godina su zabeležili povećanje zahtevanog prinosa (cena je smanjena). Prinos na 10-godišnji američki trezor porastao je sa 3,75% na 3,98% u protekloj sedmici.

U oktobru počinju i najave o poslovanju kompanija za treći kvartal. Nike je premašio očekivanja analitičara o profitu  tokom perioda i neznatno su izostali očekivani prihodi, ali je poslovanje bilo znatno ispod nivoa od pre godinu dana.  Udeo kompanije je ove godine razočarao vlasnike, jer je vrednost smanjena za 23,5%. Kompanija takođe nije objavila očekivanja za sledeću godinu, a odložila je i tradicionalni dan investitora. Očekuje se da će novi direktor kompanije na njemu predstaviti nove planove i poslovnu prognozu. Sve navedeno se odrazilo i na cenu akcije, koja je ove nedelje pala za 6,4%.

Eskalacija situacije na Bliskom istoku negativno se odrazila i na evropske berze. Širi berzanski indeks Stoxx 600 je tako izgubio 1,8% u protekloj nedelji. Tome je u prilog govorilo i objavljivanje vrednosti kompozitnog indeksa menadžera nabavke za septembar, koji je i pored pozitivne revizije iznosio 49,6 i ukazuje na kontrakciju privrede. Predsednica ECB-a, gospođa Lagarde, koja je na saslušanju pred Evropskim parlamentom rekla da će rukovodstvo centralne banke na sledećem sastanku uzeti u obzir najnovije podatke o stopi inflacije. pokušala je da investitorima usadi optimizam. U septembru je iznosila 1,8%, što je najniža stopa od aprila 2021. godine, a mogla bi značiti i veća smanjenja kamatnih stopa. Sudeći po manje volatilnim cenama evropskih dužničkih instrumenata u odnosu na američke, investitori su u prošloj nedelji bili sigurniji u smanjenje, jer su cene ostale na sličnom nivou kao prethodne nedelje.

U Japanu je prošle nedelje Shigeru Ishiba  postao novi predsednik vladajuće liberalne partije, a samim tim i premijer. Zalažući se za stroži stav o monetarnoj politici u prošlosti, berzanski indeks Topix je u protekloj sedmici izgubio 4,3%. Slika je potpuno drugačija u Kini, gde je MSCI Kina nastavila da raste na krilima najavljenog stimulansa prošle nedelje, dobivši čak 13,5% u prošloj nedelji. Za manje od dve nedelje, indeks je od gubitnika postao ovogodišnji pobednik sa rastom od čak 40%, uključujući isplaćene dividende. Loše makroekonomske najave svedoče o neophodnosti najavljenih mera u Kini. Međutim, o hitnosti najavljenih mera u Kini svedoče slabe makroekonomske publikacije. Dok je vrednost indeksa nabavke industrijskih menadžera porasla na 49,8 u odnosu na avgust (49,1), ali je prisutna činjenica da je u periodu posle aprila 2023. vrednost bila samo tri puta u zoni ekspanzije. Vrednost povezanog indikatora, koji meri aktivnost u uslužnom sektoru, takođe je sletela u zonu kontrakcije i najniža je u poslednjih 21 mesec. Povrh toga, vrednost poslova sa nekretninama pala je za čak 37,7% u septembru u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, nakon što su tri najveća kineska grada uvela olakšanja za kupovinu prve, pa čak i druge nekretnine na osnovu državnih podsticaja, indeks poverenja investitora je poboljšan.

Autor članka
Andrej Zakotnik
Portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana