Centralne banke smanjile kamatne stope, nedelja završena porastom vrednosti glavnih indeksa akcija

11.06.2024.

Proteklu nedelju obeležili su sastanci centralnih banaka, publikacije indeksa menadžera nabavke i još neki važni makroekonomski podaci. Parlamentarni izbori održani su u Indiji, a cena nafte je krajem nedelje nešto pala.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(31.5.2024 – 7.6.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 7.6.2024)

Copyright 2019 MSCI World. All Rights Reserved.

+1,41%

+13,54%

SAD - S&P 500

+1,75%

+15,51%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,10%

+11,91%

Japan - Topix

+0,08%

+8,32%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+2,77%

+8,52%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Glavne vesti protekle nedelje uključuju sastanke Kanadske centralne banke (BoC) i Evropske centralne banke (ECB), koje su, kako se očekivalo, snizile ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena. Tako će prema novom depozitu ECB kamatna stopa iznositi 3,75%. Banka je odlučila da smanji kamatnu stopu uprkos nešto višoj stopi inflacije od ciljane. Za ECB je ovo bilo prvo smanjenje kamatnih stopa od 2019. godine, a prema podacima Blumberga, analitičari trenutno očekuju još do dva smanjenja kamatnih stopa u evrozoni do kraja ove godine. U ponedeljak su objavljeni i podaci o vrednosti Indeksa proizvodnje za evrozonu. Vrednost indeksa je u maju iznosila 47,3, što je još uvek ispod granice od 50 koja deli rast od kontrakcije, međutim, nakon nekoliko meseci, trend pada vrednosti je zaustavljen i indeks je na najvišem nivou od marta 2023 godine. Kontrakcija u novim porudžbinama, izvozu i aktivnostima nabavke se takođe smanjila. Kompozitni PMI, koji uključuje aktivnosti i u proizvodnom i u sektoru usluga, porastao je u maju na 52,2 u evrozoni (sa 51,7 u aprilu).

Neki drugi makroekonomski podaci američkog Biroa za statistiku rada takođe su objavljeni u SAD u petak, pokazujući pomešanu sliku stanja ekonomije. S jedne strane, nezaposlenost je u maju porasla za 0,1 procentni poen na 4 %, a sa druge strane, broj novootvorenih radnih mesta iznosio je 272 hiljade, dok su, prema podacima Blumberga, tržišna očekivanja iznosila svega 180 hiljada radnih mesta. Rast prosečnih zarada po satu, koji se smatra važnim pokazateljem inflatornih pritisaka, iznosio je 0,4% na mesečnom i 4,1% na godišnjem nivou. U sredu će biti objavljeni podaci o majskoj inflaciji u SAD, uz trenutni konsenzus analitičara za ukupnu inflaciju od 3,4%, a očekuje se da će inflacija bez cena hrane i energije iznositi 3,5% na godišnjem nivou.

Parlamentarni izbori održani su u Indiji, gde je aktuelni premijer Narendra Modi osvojio treći uzastopni mandat. Međutim, njegova pobeda nije bila toliko ubedljiva kao što su investitori prvobitno očekivali, s obzirom da je to bio prvi put da je njegovoj stranci potrebna pomoć regionalnih stranaka za formiranje vlade.Indijska berza je u velikoj meri izgubila odmah nakon što su objavljeni izborni rezultati, zabeleživši u utorak najveći dnevni gubitak od 2020 godine, ali je do kraja nedelje praktično već nadoknadila gubitak. Indijski indeksi akcija zabeležili su solidan povratak ove godine, podstaknuti vladinim reformama koje odgovaraju investitorima na indijskom tržištu, zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu. Razlog koji se pominje je taj što Indija beleži brži ekonomski rast od svojih konkurenata na tržištu u razvoju, a pored toga, američka rejting agencija S&P Global nedavno je preduzela prvi korak ka mnogo očekivanoj nadogradnji kreditnog rejtinga zemlje sa poboljšanim izgledima za Indiju, što bi indijske državne obveznice učinilo privlačnijim za globalne investitore i smanjilo troškove zaduživanja zemlje.

Cena nafte je nastavila da pada početkom nedelje, a zatim je uspela da vrati vrednost tokom nedelje, zahvaljujući uveravanjima kartela OPEK+ u vezi sa njihovom poslednjom odlukom o nabavci ove robe. Zemlje članice kartela složile su se da održe izdvojene smanjene količine nafte neko vreme kako bi sprečile dalji pad cena. Grupa zemalja već proizvodi skoro 6 miliona barela nafte dnevno manje nego što bi mogla – sa strateškim ciljem da smanji globalno svakodnevno snabdevanje naftom za oko 6%. Cena nafte zapadnog Teksasa završila je nedelju na 69,9 američkih dolara za barel, ili 1,5 % niže u odnosu na prethodnu nedelju, mereno u evrima.

Autor članka
Rok Vrčkovnik
Portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana