Dokle može da traje ovogodišnja berzanska bajka?

09.07.2024.

Globalne berze dostigle su nove maksimume uprkos političkoj nestabilnosti u Evropi. Posle nešto lošijih nastupa na konvencijama, pritisak na predsedničkog kandidata Joe Bidena u vezi sa njegovom kandidaturom je sve jači.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(28.6.2024 – 5.7.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 5.7.2024)

MSCI World.

+0,95%

+16,78%

SAD - S&P 500

+0,94%

+20,16%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,06%

+10,60%

Japan - Topix

+1,58%

+10,33%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+0,92%

+12,20%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Uprkos kraćoj nedelji zbog proslave Dana nezavisnosti SAD, glavni američki indeksi nastavili su da postavljaju rekorde, podržani makroekonomskim podacima koji ukazuju na moguće smanjenje stope od strane Fed-a. S&P 500 je ove godine dostigao svoj 34. rekord, čak i dok podaci ukazuju na usporavanje zaposlenosti u SAD i najveću stopu nezaposlenosti od 2021. godine. Prinosi na američke državne obveznice su pali, a tržište trenutno očekuje još dva smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD ove godine, uz sve više opklada na smanjenje kamatnih stopa već u septembru. Akcije nastavljaju da rastu zahvaljujući solidnim korporativnim zaradama, procvatu veštačke inteligencije i očekivanjima smanjenja kamatnih stopa.

Akcije Tesle porasle su za 10% nakon prodajnih rezultata koji su bolji od očekivanih. Kompanija je takođe dobila dozvolu da proširi svoj proizvodni pogon u blizini Berlina i odobrenje kineske vlade da se njihova vozila koriste kao službena vozila. Porast cene akcija od 27 % u protekloj nedelji je takođe posledica tzv hedž fondovi koji su imali rekordne kratke pozicije pre objave. Prema Rojtersu, očekuje se da će francuska organizacija za zaštitu konkurencije optužiti Nvidiju za navodne antikonkurentske prakse. Udeo Meta Platforme dobio je čak 6% na vrednosti, pošto je kompanija uvela novi pristup veštačkoj inteligenciji. Amazon je najavio da će izgraditi sistem podataka u „cloud-u“ za australijsku vladu za čuvanje poverljivih informacija.

Investitori takođe pomno prate politička dešavanja dok se Joe Biden suočava sa pritiskom da odustane od svoje kandidature za reizbor. Posle debata, Donald Trump je povećao svoju prednost u odnosu na Bidena u ključnim anketama, što je povećalo zabrinutost zbog starosti demokrata, koji se sa 81 godinom smatraju prestarim za još jedan mandat. Biden je rekao da shvata da ima malo vremena da ubedi birače, naglašavajući da ga niko ne primorava da podnese ostavku. Prema Rojtersu, Kamala Harris je najbolji izbor da zameni Bidena, ako to bude neophodan potez. Kao aktuelna potpredsednica, ona bi takođe mogla da bude jedina osim Bidena koja će iskoristiti visoku zalihu donacija.

Međutim, tržišta su u nedelju čekala rezultate izbora u Francuskoj. Francuska će biti u političkoj nestabilnosti posle iznenadne pobede levičarske koalicije koja uključuje Socijalističku partiju i krajnje levičarsku France Unbowed. Zabrinutost zbog uticaja na vladine finansije značila je da je zajednička valuta pala za 0,4% i da je došlo do povećanja potrebnih prinosa na francuske obveznice. Investitori su počeli da se vraćaju na evropsku dužničku krizu iz 2011. i 2012. kako bi stekli osećaj koliko visoko može da ide jaz između Francuske i Nemačke u potrebnim prinosima, pošto je premašio 100 baznih poena tokom dužeg perioda. Francuska posle izbora postaje nova glavobolja evropskih lidera u Briselu. Dugoročni investitori se teše činjenicom da potpuna evropska dužnička kriza danas nije tako verovatna kao što je bila u mračnim danima kada je grčka nevolja potkopala tržišta u regionu. Bez obzira na to, evropske (STOXX 600) i francuske (CAC 40) akcije su prošle nedelje porasle za 0,2%, isključujući mogućnost većinske levičarske vlade.

Nedavni podaci o inflaciji i ekonomskom rastu u evrozoni dodatno podržavaju argumente za dalje smanjenje kamatnih stopa Evropske centralne banke. Godišnja stopa inflacije u evrozoni pala je u skladu sa očekivanjima analitičara na 2,5% u junu 2024. godine, nakon što je u maju iznosila 2,6%. Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne artikle kao što su energija, hrana, alkohol i duvan, ipak je ostala stabilna na 2,9% u junu, nešto iznad prognoze od 2,8%. Inflacija u sektoru usluga je ostala na 4,1%, što ukazuje na nastavak cenovnih pritisaka u ovom sektoru.

Kineski MSCI Kineski berzanski indeks izgubio je 0,3% pošto je rast na kineskim berzama koji je počeo prošle godine izgubio zamah. Kinu i dalje opterećuje kriza nekretnina u kombinaciji sa neujednačenim ekonomskim oporavkom. Investitori takođe ne očekuju pozitivna iznenađenja od Trećeg kongresa Komunističke partije, koji će biti održan od 15. do 18. jula i koji će okupiti oko 400 najviših vladinih zvaničnika, vojnih komandanata, pokrajinskih načelnika i akademika u Pekingu kako bi odredili politički i ekonomski pravac zemlje. U Turskoj se inflacija smanjila brže nego što se očekivalo, prvi put u osam meseci. Ti podaci gaje nadu da bi moglo doći do daljeg pada inflacije tokom letnjih meseci, što je obradovalo ne samo potrošače, već i investitore u turske akcije (MSCI Turkey index, +1,5%).

Autor članka
Domen Granda, CFA
Viši portfolio menadžer, NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana