Finansijska tržišta sa optimizmom ulaze u maj

06.05.2024.

Prošle nedelje ništa posebno se nije dešavalo na svetskim berzama. Kada je reč o broju najava operativnih rezultata za prvi kvartal, to je bila druga najzagušenija nedelja u ovoj godini, a takođe je poslužila i mnogim publikacijama makroekonomskih podataka, što je izazvalo znatnu volatilnost na finansijskim tržištima.

INDEKS

Prošlonedeljna profitabilnost*

(26.4.2024 – 3.5.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 3.5.2024)

Svet - MSCI World

+0,20%

+9,80%

SAD - S&P 500

-0,07%

+11,01%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,26%

+7,18%

Japan - Topix

+3,92%

+10,10%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+1,39%

+7,45%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

 

Početak nedelje bio je obeležen padom cena akcija, ali je manje negativan zaključak na nedeljnom nivou posledica najave zapošljavanja van poljoprivrednog sektora u SAD, što je pokazalo da su poslodavci u SAD dodali 175.000 radnih mesta u aprilu. To je bilo daleko ispod očekivanja investitora i najniže od novembra 2023 godine. Investitori su vest prihvatili kao znak zahlađenja na tržištu rada, a samim tim i smanjenje inflatornih pritisaka, što bi mogao da bude jedan od razloga zašto je FED prvi put snizio osnovnu stopu 2024 godine. Investitori su takođe bili zadovoljni neočekivanim usporavanjem mesečnog rasta zarada, jer je stopa rasta pala sa 0,3% u martu na 0,2% u aprilu, dok je nezaposlenost blago porasla na 3,9%, što je 0,1 procentni poen više nego što su analitičari očekivali.

Takođe smo sa interesovanjem ispratili dugo očekivane rezultate američkog tehnološkog giganta Apple, koji je premašio prognoze analitičara u vezi sa profitom kompanije. Prihodi kompanije u prvom kvartalu ove godine smanjeni su za 4% u odnosu na prethodnu godinu, uglavnom zahvaljujući usporavanju prodaje ajfona, što je za 10% manje nego prethodne godine. Protekle nedelje legendarni Voren Bafet je naparvio  istorijski otkup sopstvenih akcija u vrednosti od 110 milijardi dolara, što je posebno obradovalo apple investitore. Zanimljivo je bilo videti i cenu akcija Tesle, koja je skočila za više od 15% u ponedeljak, nakon što je osnivač kompanije Elon Mask neočekivano posetio Kinu kako bi razgovarao o uvođenju softvera za samovozeća vozila i o dozvoli za prenos podataka u inostranstvo. Kineski državni mediji izvestili su da se sastao sa premijerom Li Qiangom, koji je rekao Masku da se Teslin razvoj u Kini može posmatrati kao uspešan primer ekonomske i trgovinske saradnje SAD i Kine.

Evrozonu je iznenadio rast BDP-a od 0,3% u prvom kvartalu 2024 godine, nakon što je u poslednja tri meseca 2023 godine opadao za 0,1%. Kontrakcija primećena u četvrtom kvartalu 2023 godine revidirana je naniže na za 0%, što znači da je ekonomija evrozone pala u tehničku recesiju u drugoj polovini prošle godine. Godišnja inflacija potrošačkih cena ostala je stabilna na 2,4% u aprilu, ali je osnovna stopa inflacije, ne računajući cene energenata i hrane, pala sa 2,9% na 2,7%. Guverner centralne banke Francuske Fransoa Viloj de Galhau rekao je da su najnoviji podaci pojačali uverenje da će se inflacija vratiti na cilj od 2% do sledeće godine, nagoveštavajući da bi ECB mogla da počne da smanjuje kamatne stope već u junu.

U Kini, njeno najviše telo za donošenje odluka, 24-člani Politbiro,na svom sastanku u aprilu, obećava da će se sprovesti mudrija monetarna i fiskalna podrška kako bi se povećala potražnja. Zvaničnici su rekli da će Kina fleksibilno koristiti instrumente monetarne politike za obnavljanje privrednog rasta, uključujući moguće smanjenje kamatnih stopa i rezervni zahtev kojim se precizira iznos sredstava koje banke moraju da drže u rezervi.

Autor članka
Ven Florjančič
Finansijski analitičar
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana