Kamala Harris sa Donaldom Trumpom u dvoboju za Belu kuću

29.07.2024.

Nakon što je američki predsednik Joe Biden najavio da se neće kandidovati za reizbor, potpredsednica Kamala Harris ulazi u istorijsku trku kao demokratski kandidat za predsedničke izbore 2024. godine. Drugi tvrde da je spremna da se bori protiv bivšeg predsednika Donalda  Trumpa.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(19.7.2024 – 26.7.2024)                   

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 26.7.2024)

Administracija - MSCI World

-0,64%

+14,25%

SAD - S&P 500

-0,64%

+17,46%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,58%

+9,84%

Japan - Topix

-3,23%

+7,64%

Tržišta u razvoju - MSCI Emerging markets

-1,38%

+8,77%

*uključujući dividende konvertovane u evrima.

Izvor: Bloomberg

Protekla nedelja donela je značajne promene u izbornoj borbi za predsednika Sjedinjenih Država. Joe Biden je najavio da se neće kandidovati za još jedan mandat i podržao je potpredsednicu Kamalu Harris kao demokratskog kandidata. Odluka je došla nakon višenedeljnih spekulacija o njegovim godinama i sposobnosti da dovede stranku do pobede protiv Donalda Trampa. U međuvremenu, Tramp je pojačao svoju kampanju i postavio temelje za obračun u ključnim državama. I pre zvanične objave o povlačenju aktuelnog predsednika Bidna iz predsedničke trke, investitori su smanjivali izloženost dugoročnim američkim obveznicama i u većoj meri se izlagali rizičnijim ulaganjima, kao npr. akcije sa nižom tržišnom kapitalizacijom.

SAD takođe prolazi kroz sezonu objavljivanja poslovnih rezultata za drugi kvartal godine. Prema do sada objavljenim podacima, oko 40% kompanija uključenih u S&P 500 indeks, najveća pozitivna iznenađenja zabeležile su kompanije iz sektora finansija, energetike i farmaceutske industrije, dok su lošije prošla preduzeća iz sektora tehnologije. Najviše pažnje među investitorima prošle nedelje privuklo je objavljivanje rezultata kompanija iz "veličanstvene sedmorke" – američkog proizvođača automobila Tesla i tehnološkog giganta Alphabet Inc (matična kompanija Google-a). Tesla je razočarao investitore padom profita od 45 % u odnosu na prethodnu godinu. Sporiji rast prodaje automobila i pad cena imali su uticaj na smanjenje marže kompanije. Nasuprot tome, Alphabet je iznenadio najavom rasta prihoda – u drugom kvartalu ostvario je 13% više prihoda nego u drugom kvartalu prošle godine, a posebno je obradovao najavom prihoda u segmentu cloud computinga (prihodi su bili preko 10). milijardi USD). Pažnja investitora je u većoj meri bila usmerena na rezultate u segmentu oglašavanja, koji su bili niži od očekivanja analitičara (-3,12%). Sve veća upotreba društvene mreže TikTok smanjuje prihode Alfabeta, a akcije su gubile više od 5% vrednosti na nedeljnom nivou nakon objavljivanja rezultata.

Na evropskom tlu, centralni berzanski indeks STOXX 600 zatvorio je prošlu nedelju 0,58% u plusu. U petak su investitori gledali najavu nemačkog giganta automobilske industrije Mercedes-Benz. Mercedesovi prihodi pali su za 3,9% u odnosu na drugi kvartal 2023. godine, a dobit je iznosila 3,02 milijarde evra, što je za 15% manje u odnosu na isti period prošle godine. Izvršni direktor Ola Kallenius rekao je investitorima da će nemački proizvođač nastaviti sa fleksibilnim pristupom, što znači da će potrošačima ponuditi i klasična vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i električne modele, ali proizvodnja će zavisiti od potražnje.

Kineske akcije su izgubile na vrednosti uprkos neočekivanom smanjenju kamatnih stopa od strane centralne banke. Niz smanjenja kamatnih stopa u Kini pokazuje sve veću posvećenost centralne banke podršci ekonomskom rastu i sektoru nekretnina, nakon što je kineski BDP u drugom kvartalu pao na 4,7%, 0,4% ispod očekivanja.

 

Autor članka
Ven Florjančič
Finansijski analitičar
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana