Manje političke neizvesnosti probudile evropske berze

24.06.2024.

Smanjenje političke neizvesnosti nakon izbora za Evropski parlament pružilo je uveravanja investitorima u evropske akcije, dok su dobri makroekonomski podaci obezbedili nove rekordne vrednosti američkih berzanskih indeksa.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(14.6.2024 – 21.6.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 21.6.2024)

Svet-MSCI World.

+0,56%

+15,76%

SAD - S&P 500

+0,71%

+19,37%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,84%

+10,19%

Japan - Topix

-2,06%

+6,35%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+1,08%

+11,33%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Serija rasta vrednosti kurseva na svetskim berzama nastavljena je i prošle nedelje. MsCI ACWI berzanski indeks, koji meri učinak globalnih akcija, ostvario je dobit od 0,5 %. Prošlonedeljno raspoloženje investitora obeležilo je nekoliko faktora, među kojima je objavljivanje makroekonomskih podataka bilo u prvom planu, uglavnom o inflaciji i poslovnim aktivnostima. Inflacija u evrozoni je u maju iznosila 2,6 %, što je bilo u skladu sa očekivanjima. Pozitivno iznenađenje je bila američka industrijska proizvodnja, koja je u maju porasla za 0,9%, što je najviše u prošloj godini. Istraživanja ukazuju na rast poslovne aktivnosti u SAD, jer je kompozitni Indeks nabavke i usluga (PMI) porastao na 54,6. Američki tehnološki indeks Nasdak premašio je 20.000 poena po prvi put u istoriji, a centralni berzanski indeks S&P 500 dostigao je novi rekord trećim uzastopnim nedeljnim rastom. Među pojedinačnim poslovnim vestima, tvorac poluprovodnika Nvidia bio je u prvom planu i nakratko postao najvrednija kompanija na svetu u utorak, nadmašivši Microsoft u tržišnoj kapitalizaciji. Cena akcija Gilead Sciences-a porasla je za čak 8,6% prošle nedelje nakon što je farmaceutska kompanija objavila da su privremeni rezultati leka lenakapavir pokazali da je 100% efikasan u prevenciji HIV-a kod žena. Apple je objavio da prekida svoj Apple Pay Later servis i da je malo verovatno da će ove godine izbaciti funkcije veštačke inteligencije korisnicima u Evropi zbog zabrinutosti oko propisa Evropske unije. Cena akcije Appla završila je nedelju za 2,4 % niže.

Sa smanjenom političkom neizvesnošću vezanom za izbore za Evropski parlament i nadama za dalje ublažavanje monetarne politike, vrednosti evropskih akcija su se oporavile sa niskog mesečnog nivoa. Evropski indeks STOXX Europe 600 porastao je za 0,84%, nemački DAX za 0,90%, a francuski CAC 40 za 1,67%. Britanski FTSE 100 je takođe dobio respektabilnih 1,12% nakon što je Banka Engleske zadržala svoju ključnu kamatnu stopu na 16-godišnjem vrhu od 5,25%.U međuvremenu, švajcarska centralna banka smanjila je svoju ključnu kamatnu stopu na 1,25 % drugi put zaredom, što je donekle ublažilo jačanje švajcarskog franka u odnosu na druge valute u proteklih mesec dana. Međutim, nisu sve vesti ružičaste. Poslovne aktivnosti privatnog sektora usporile su se u junu u evrozoni. S&P Global's HCOB PMI Composite, koji meri ekonomsku aktivnost zemalja evrozone, pao je sa 52,2 na 50,8 u odnosu na prethodni mesec, što ukazuje na usporavanje rasta. Proizvođači automobila u Evropi prodali su u maju 2,6 % manje vozila nego godinu dana ranije, a prodaja električnih vozila pala je za 11 %, što je rezultiralo padom njihovog udela u ukupnoj prodaji. Kupce teraju visoke cene, visoki troškovi iznajmljivanja i neadekvatna infrastruktura za punjenje. Povećanje tarifa na kineska električna vozila koje je nametnula Evropska unija vrši dodatni pritisak na cene električnih vozila. Ferari je prošle nedelje otvorio novu fabriku u Italiji za proizvodnju svog prvog sveenergetski super-sportskog automobila. Za italijanskog proizvođača automobila biće  izazov kako očuvati nasleđe ovog prestižnog brenda, jer mlađi kupci sve više naginju ka električnim vozilima, dok mnogi etablirani kupci nerado odustaju od tipičnog Ferrarijevog urlika. Ferrarijev prvi električni automobil koštaće najmanje 350.000 evra, dok cena Poršeovog manje ekskluzivnog električnog Taycana kreće od oko 100.000 evra.

Kineske akcije završile su nedelju u padu pošto su mešoviti ekonomski podaci uticali na raspoloženje investitora. Šangajski kompozitni indeks pao je 1,14 % u lokalnoj valuti, dok je hongkonški referentni Hang Seng indeks zabeležio skroman dobitak od 0,48 %.Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u maju za 5,6 % na godišnjem nivou, što je bilo ispod očekivanja. Cene novih stanova pale su 11-ti mesec zaredom, a analitičari kažu da  postupci vlasti više liče na gašenje žestokog požara uz šoljicu čaja nego na ozbiljno rešenje za stambenu krizu, koja i dalje predstavlja značajan faktor za privredu.

Autor članka
Jure Štimac
Portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana