Odbrojavanje do smanjenja kamatnih stopa

26.08.2024.

Trenutak koji investitori željno iščekuju još nije stigao, ali je jasno da odbrojavanje može početi. Prošla nedelja je obeležena godišnjim simpozijumom FED-a u Jackson Hallu. I ako na sastanku nisu donešene nikakve odluke, događaj daje smernice o predstojećim odlukama FED-a, gde su očekivanja od akcija visoka.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(16.8.2024 – 23.8.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 23.8.2024)

Administracija - MSCI World

+0,30%

+15,18%

SAD - S&P 500

-0,08%

+18,03%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,32%

+11,22%

Japan - Topix

+0,85%

+10,53%

Tržišta u razvoju - MSCI Emerging markets

-0,82%

+8,83%

*uključujući dividende konvertovane u evrima.

Izvor: Bloomberg

 

Protekle nedelje, oči investitora bile su uprte u američki grad Jackson Hall, gde su se za vikend okupili najuticajniji centralni bankari i ekonomisti na redovnom godišnjem simpozijumu. Predsednik FED-a Jerome Povell signalizirao je da je došlo vreme za prilagođavanje politike, sugerišući da bi centralni bankari mogli da smanje kamatne stope na predstojećem sastanku u septembru. Pauel je takođe nagovestio mogućnost da bi kamatne stope mogle biti smanjene za 50 baznih poena, umesto uobičajenih 25 baznih poena, što je imalo povoljan uticaj na raspoloženje na tržištima kapitala, a centralni američki indeks akcija, S&P 500, dobio je u domaćoj valuti.

Ekonomski podaci objavljeni preko Atlantika prošle nedelje bili su uglavnom u skladu sa očekivanjima i nisu značajno uticali na raspoloženje na tržištu. S&P Global objavio je svoju prvu procenu ekonomske aktivnosti za mesec avgust, potvrđujući da američki proizvodni sektor ostaje u recesiji, dok sektor usluga koji je veći, nastavlja da se širi solidnim tempom. Prodaja postojećih nekretnina je blago porasla (kao što se očekivalo), okončavajući period od četiri uzastopna mesečna pada. Veliko iznenađenje bila je najava godišnje revizije broja radnih mesta od strane Ministarstva rada (do marta), koja je pokazala da je u protekloj godini otvoreno 818.000 radnih mesta manje nego što je prvobitno prijavljeno, što povećava izglede za ublažavanje monetarne politike u sledećem mesecu.

Olimpijske igre u Parizu povećale su poslovnu aktivnost u evrozoni. Olimpijske igre u Francuskoj su podstakle rast sektora usluga na najviši nivo u poslednja četiri meseca što je, prema S&P Global-ovom indeksu menadžera nabavke (PMI),za posledicu imalo rast u avgustu nakon pada u julu. Proizvodnja u prerađivačkoj industriji, s druge strane, pala je 17. mesec zaredom. ECB je saopštila da je rast plata u evrozoni, što je ključna cifra za kreatore monetarne politike, usporio u drugom kvartalu (na 3,55% sa oko 4,74% u prethodna tri meseca). Bundesbanka je, međutim, u svom avgustovskom izveštaju navela da je očekivani spor oporavak nemačke ekonomije odložen zbog slabe inostrane potražnje.

Japansko tržište akcija zabeležilo je rast prošle nedelje. U svetlu nekih spekulacija da bi nedavni problemi na tržištu mogli da odvrate BoJ (Bank of Japan) od daljih povećanja kamatnih stopa, guverner BoJ-a Kazuo Ueda je ponovio da će centralna banka nastaviti da postepeno normalizuje monetarnu politiku kada privreda dostigne inflaciju od 2%.

Kineska berza držala je kupce po strani zbog nedostatka ekonomskih podataka i opreza uoči govora predsednika FED-a. Na korporativnom nivou, vodeći pretraživač Baidu prijavio je mešovite rezultate za drugi kvartal. Kompanija je saopštila da su njeni proizvodi veštačke inteligencije pozitivno uticali na nivo profita, dok je prodaja bila manja od predviđanja. Kompanija sa sedištem u Pekingu, koja se često opisuje kao kineski Google, izgubila je 4,16% svoje vrednosti nakon najave.

Autor članka
Mag. Bianka Logar
Zamenik direktora Sektora za upravljanje portfolijom
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana