S&P indeks ispod 5000 poena

26.04.2024.

Tenzije na Bliskom istoku i sve veća verovatnoća da će kamatne stope ostati visoke u dužem vremenskom periodu su važni razlozi  za značajnu korekciju na tržištima akcija. Cena zlata je ponovo dostigla rekordnu vrednost.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji *

(12.4.2024 – 19.4.2024)

Profitabilnost ove godine *
(31.12.2023 – 19.4.2024)

Svet - MSCI World

-2,93%

+7,30%

ZDA - S&P 500

-3,15%

+8,61%

Evropa - DJ STOXX 600

-1,10%

+5,26%

Japanska - Topix

-5,84%

+6,04%

Tržišta u razvoju - MSCI Tržišta u razvoju

-3,69%

+2,5

* uključujući dividende preračunate u EUR

Protekla nedelja donela je upozorenje investitorima da je prilikom ulaganja na berzama potrebno računati i na povremene padove investicionih stopa. I ako ponekad može biti bolno, korekcije su neizbežan deo ulaganja. Smanjenje vrednosti indeksa može se pripisati činjenici da učesnici na tržištu sve manje očekuju smanjenja referentne kamatne stope u SAD, ali i većim geopolitičkim rizicima. Međutim, većina investitora do sada ne vidi spor između Izraela i Irana kao previše problematičan, jer je uticaj nesuglasica na tržište sirove nafte bio minimalan. Veće kamate će očigledno biti sa nama još dugo, jer je američka ekonomija  snažnija od očekivanog. To se može razumeti i iz najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja ove  godine prognozira  privredni rast SAD na 2,7%

Generalno, možemo reći da nas američka ekonomija stalno pozitivno iznenađuje. Prošlonedeljni podaci o rastu maloprodaje u martu u mnogome su premašili očekivanja analitičara, a pored toga, februarski podaci su revidirani naviše. Prema poslednjim podacima sa tržišta rada, možemo videti da su potraživanja za nezaposlene i dalje niska. Toga je svestan i FED, a guverner Pauel je priznao da je pad nivoa inflacije zaustavljen poslednjih meseci, što su analitičari protumačili kao nagoveštaj zadržavanja kamatnih stopa iznad 5 % u dužem vremenskom periodu.

Cene akcija na evropskim berzama su takođe uglavnom pale, i ako je pad bio manji nego na američkim. Sve ukazuje na to da će ECB sniziti kamatne stope brže od FED-a. Prvo smanjenje kamatnih stopa je vrlo verovatno već u junu, ali vodeći guverneri upozoravaju da je povećana neizvesnost u pogledu inflacije i geopolitičkih rizika. Pomenimo i pad inflacije u Velikoj Britaniji na najniži nivo u poslednje dve godine. Povećanje cena od 3,2% je već prilično blizu željenoj stopi, ali sa druge strane, poskupljenje usluga koje iznosi čak 6%, izaziva izvesnu nelagodnost.

Malo više optimizma dao je kineski Šangajski berzanski indeks, koji je nedelju završio u zelenom. Kina je prijavila ekonomski rast jači od očekivanog, pri čemu je njena ekonomija porasla za 5,3% na godišnjem nivou i 1,6% na kvartalnom nivou u prvom kvartalu. U martu je industrijska proizvodnja porasla za solidnih 4,5% u odnosu na prethodnu godinu, ali se, na žalost, još ne nazire kraj problemima u sektoru nekretnina. Ulaganja u sektor nekretnina su u prvom kvartalu pala za 9,5% na godišnjem nivou, a cene novih stanova konstantno padaju. Pad cena od 0,3% na mesečnom nivou ne zvuči mnogo, ali ukazuje na slabu potražnju za nekretninama u Kini. Investitori u japanske akcije prošle nedelje su se suočili sa prilično strmim padom cena, i ako je slab jen doprineo godišnjem rastu izvoza  čak 7,3 %. Guverner centralne banke je upozorio da bi slab jen, koji povećava inflaciju kroz veće uvozne cene, mogao dovesti do povećanja kamata.

Sezona za objavljivanje rezultata poslovanja u prvom kvartalu je u punom jeku. I pored dobrog poslovanja, cena akcija Netflix-a je pala za skoro desetinu, pošto je menadžment dao prilično skromnu prognozu budućeg poslovanja, a pored toga, od sledeće godine će prestati da izveštava o broju pretplatnika, što je jedan od ključnih podataka za procenu poslovanja. Posle ovogodišnjeg visokog rasta, akcije kompanija iz industrije poluprovodnika su zahladnele. Zarada holandskog ASML-a je negativno iznenadjenje i korekcija cene akcija je bila neizbežna. Cena akcija komapanije  NVIDIA  takođe je doživela sličnu sudbinu, pala je za 10% u petak i više od petine, daleko od rekorda. Za razliku od pomenutih kompanija, francuski L'Oreal je bio pozitivno iznenađenje, jer je prodaja u Evropi i SAD znatno premašila očekivanja. Sa poslovnim najavama nastaviće se i ove nedelje, kada će kompanije kao što su Meta, Alphabet, Tesla i Microsoft izvesti rezultate poslovanja.

Autor članka
Rok Potočnik, CFA
Senior portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana