Septembar kao i do sada opravdava reputaciju najgoreg meseca za akcije

09.09.2024.

Berze su zabeležile svoj najstrmiji pad u godinu i po dana tokom protekle nedelje, jer investitori postaju sve više zabrinuti zbog usporavanja rasta zaposlenosti u SAD-u i potencijalno produženog pooštravanja monetarne politike američkih Federalnih rezervi radi suzbijanja inflacije.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(30.8.2024 – 6.9.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 6.9.2024)

Administracija - MSCI World

-4,10%

+12,43%

SAD - S&P 500

-4,45%

+14,35%

Evropa - DJ STOXX 600

-3,51%

+8,78%

Japan - Topix

-1,95%

+9,71%

Tržišta u razvoju - MSCI Emerging markets

-2,47%

+7,27%

*uključujući dividende konvertovane u evrima.

Izvor: Bloomberg

Septembar se istorijski smatra najmanje profitabilnim mesecom za akcije. Početkom meseca je prerano predviđati kako će se mesec završiti i ako su, američka tržišta akcija  prošle nedelje objavila svoju najgoru nedelju od marta 2023. Referentni S&P 500 je izgubio 4,25% u lokalnoj valuti, dok je povlačenje sa tehnoloških akcija dovelo do pada Nasdaq-a za skoro 6%. Ništa bolje nisu prošle ni akcije iz drugih regiona, sa indeksom evropskih akcija STOXX Europe 600 koji je pao za 3,52%, dok je MSCI ACWI, indeks, koji meri performanse globalnih cena akcija, završio nedelju 3,73% niže.

Američka finansijska tržišta najteže su pogođena u petak. Nakon što je objavljen izveštaj o zapošljavanju u SAD koji je lošiji od očekivanog, opklade na smanjenje stope ovog meseca su pojačane. Dok je američko zapošljavanje raslo u avgustu u odnosu na prethodni mesec, i dalje je bilo znatno niže od prognoze. Broj novih radnih mesta porastao je za 142.000, ili 23.000 manje nego što su predviđali učesnici na finansijskom tržištu. Stopa nezaposlenosti pala je na 4,2%, što je prvi pad u pet meseci. Član odbora Federalnih rezervi Christopher Waller rekao je da je sada vreme za akciju i da je važno da Fed ovog meseca počne da smanjuje kamatne stope, posebno zbog rastućih rizika na tržištu rada. Investitori u septembru očekuju smanjenje kamatne stope od najmanje 25 baznih poena, dok je broj investitora koji se zalažu za veće smanjenje od 50 baznih poena sve veći. Fed komitet će sledeće nedelje raspravljati o promeni referentne kamatne stope.

Među pojedinačnim industrijama, proizvođači poluprovodnika su najteže pogođeni, jer su investitori sve oprezniji u pogledu ulaganja u kompanije povezane sa veštačkom inteligencijom. Fokus je bio na poluprovodničkom gigantu Nvidia. Ranije ove nedelje, američko Ministarstvo pravde izdalo je sudski poziv kompaniji zbog sumnje da je zloupotrebljavala svoj monopolski položaj. Grupa je optužena da otežava korisnicima da pređu na druge provajdere i vrši pritisak na kupce da koriste samo njihove čipove. Dodatni pritisak na prodaju izazvao je Broadcom kada su objavljeni poslovni rezultati. Iako su rezultati kompanije ispunili očekivanja, investitori su bili razočarani prognozom prihoda za naredni kvartal, uprkos rastućoj potražnji za njihovim data centrima. Cena akcija je pala za više od 15% tokom protekle nedelje. Akcije proizvođača električnih vozila Tesla nisu pošteđene tokom protekle nedelje, takođe. Cena akcija završila je nedelju u minusu, a petak je bio posebno bolan za investitore jer je cena akcija pala za više od 8%. Dodatno razočarenje došlo je zbog prodaje novih vozila u SAD, koja je u avgustu dostigla 15,1 milion, što je bilo manje od očekivanog.

Evropski proizvođač automobila Volkswagen takođe se suočava sa lošom prodajom vozila zbog teškog ekonomskog okruženja, a izradio je planove za zatvaranje svojih fabrika u Nemačkoj. Cena akcija je pala za više od 5% tokom protekle nedelje, a tržišna kapitalizacija kompanije pala je na najniži nivo od 2011 godine. Ekonomija evrozone i dalje trpi posledice  slabe tražnje, kako kod kuće, tako i u Kini. Kineska vlada još nije uvela značajne stimulativne mere, a pokazatelji poslovne aktivnosti u Kini pokazuju da potražnja za industrijskim proizvodima tamo i dalje opada. Kina je najveće tržište Volkswagen, ali njegova prodaja električnih vozila daleko zaostaje za konkurencijom. Jeftiniji kineski električni automobili takođe prodiru na evropsko tržište, što dodatno vrši pritisak na evropskog automobilskog giganta. Zbog sporog oporavka kupovne moći kineskog potrošača, trpi i evropska industrija luksuzne robe, a posebno su pogođeni proizvođači prestižnih satova. Vodeći luksuzni brendovi kao što su LVMH, Hermes i Cartier izvestili su da je prodaja satova pala za više od 4% u prethodnom kvartalu. Slaba potražnja primorala je nekoliko švajcarskih proizvođača da zatraže pomoć države. Izvršni direktor švajcarskog koncerna Sowind Patrick Pruniaux naglasio je da je ova godina pravi izazov za časovničare, jer se industrija suočava sa manjim kriznim periodom.

 

Autor članka
Jure Štimac
Portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana