Udeo Krke dostigao rekordnu vrednost prvi put od 2007. godine

18.03.2024.

Ono što se dešavalo na berzi u Sjedinjenim Državama ponovo je oblikovano inflacijom, koja je u februaru bila nešto veća od prosečnih očekivanja analitičara. Američka ekonomija je i dalje robusna i Federalne rezerve se suočavaju sa velikim izazovom kada da započnu prvo smanjenje kamatnih stopa. Potencijalno preokretanje monetarne politike vodi i evropska berza, koja već osmu nedelju za redom dobija na vrednosti. Domaći berzanski indeks SBI TOP takođe je zabeležio solidnu nedeljnu profitabilnost, a posebno se ističe akcija Krke.

INDEX

Profitabilnost prošle nedelje*

(8.3.2024 – 15.3.2024)

Profitabilnost od početka godine*
(31.12.2023 – 15.3.2024)

Svet - MSCI World

+0,05%

+8,26%

USA - S&P 500

+0,41%

+9,41%

Europe - DJ STOXX 600

+0,40%

+5,91%

Japan - Topix

-2,89%

+8,47%

Tržišta u razvoju –

MSCI Tržišta u razvoju

+0,39%

+3,10%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor : Bloomberg

Investitori su počeli nedelju očekujući podatke o inflaciji u SAD za prethodni mesec. Indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je sa 3,1 odsto na 3,2 odsto na godišnjem nivou u februaru, što je neznatno premašilo očekivanja analitičara koji su predviđali godišnju stopu inflacije od 3,1 odsto. Sa druge strane, pozitivno je iznenadio podatak o nuklearnoj inflaciji, koji isključuje cene energenata i hrane, koji na godišnjem nivou iznosi 3,8 odsto, što je najniži rast od maja 2021. godine. Međutim, inflacija na nivou proizvođača (PPI) bila je negativno iznenađenje, jer je  u februaru porasla 0,6 odsto mesečno i otprilike je dvostruko veća od očekivanja analitičara. Maloprodaja u Sjedinjenim Državama porasla je u februaru za 0,6 posto, ali je rast bio ispod očekivanja, a većina rasta dolazi od povećanja cena goriva. Pored toga, onlajn prodaja je opala u februaru (-0,1%), što je značajan pad u odnosu na povećanje od 6,4% u prethodnih 12 meseci. Sve ovo sugeriše da je američka ekonomija i dalje u prilično dobrom stanju, tako da FED  neće žuriti sa relaksaciji monetarne politike. Centralni američki S&P 500 indeks završio je nedelju 0,4 odsto više, mereno u evrima, dok je zahtevana stopa prinosa na desetogodišnje američke obveznice značajno porasla, zatvarajući nedelju na 4,30 odsto.

Na starom kontinentu, centralni berzanski evropski indeks STOXX 600 zabeležio je osmi uzastopni nedeljni rast vrednosti. Čini se da će restriktivnoj monetarnoj politici doći kraj i većina investitora predviđa da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla da počne sa svojim prvim smanjenjem kamatnih stopa već u junu. Letonski guverner Martins Kazaks rekao je da je "inflatorni zmaj" prizemljen i da malo toga još uvek nedostaje da bi bio poražen. Prema analitičarima, rekordna kamatna stopa od četiri odsto mogla bi da se završi na tri procenta na kraju godine i 2,25 odsto do sredine 2025. U protekloj nedelji slovenački SBI TOP indeks (+2,9%) takođe je ostvario dobar rast, gde se udeo kompanije Krka posebno izdvojio, dostigavši prošle nedelje novu rekordnu vrednost na krilima dobrih poslovnih rezultata prvi put od 2007. Cena nafte se ove godine popela na najviši nivo, sa cenom po barelu nafte Tipa Brent od 85,2 dolara. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) promenila je svoj stav i sada predviđa da će tržište nafte ove godine biti obeleženo blagim deficitom. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) planira da smanji proizvodnju za dodatnih 2,2 miliona barela dnevno u drugom kvartalu. Japanska berza je prošle nedelje zabeležila negativan prinos, pri čemu je indeks Nikkei 225 pao za 3,3 odsto, a širi indeks TOPIKS za 2,9 odsto. Prema revidiranim podacima za četvrti kvartal prošle godine, Japan je zabeležio rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), izbegavši tehničku recesiju, što je takođe povećalo verovatnoću da će Banka Japana (BoJ) uskoro odustati od politike negativnih kamatnih stopa. Konsenzus analitičara sada ide ka podizanju kamatnih stopa u Japanu već krajem marta ili u aprilu. S druge strane, kineske akcije su podignute na krilima državnih podsticaja za stabilizaciju privrede, i ako makroekonomski podaci nisu bili ohrabrujući. Inflacija je u februaru porasla za 0,7 odsto, ali je negativno iznenađenje objava  indeksa cena proizvođača, koji je pao za 2,7 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cene nekretnina u Kini pale su u februaru za 0,3 posto, što je osmi uzastopni mesečni pad.

 

Autor članka
Žiga Žibert
Portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana