Za tržišta kapitala, američka inflacija je važnija od evropskih izbora

17.06.2024.

Uprkos činjenici da su se u protekloj nedelji odigrala dva važna događaja (izbori za Evropski parlament i sastanak američkih Federalnih rezervi), ovog puta najava mesečne inflacije u SAD imala je najveći uticaj na devizni kurs, što je pozitivno iznenadilo investitore.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(7.6.2024 – 14.6.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 14.6.2024)

Svet - MSCI World

+1,40%

+15,13%

SAD - S&P 500

+2,62%

+18,53%

Evropa - DJ STOXX 600

-2,35%

+9,28%

Japan - Topix

+0,25%

+8,59%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+1,50%

+10,15%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

 

Kao što je pomenuto, centralna banka u SAD je zasedela i nije promenila ključnu kamatnu stopu u skladu sa očekivanjima. S obzirom da nije bilo iznenađenja, ni kursevi nisu mnogo oscilirali. Sasvim drugačije je bilo nakon objavljivanja mesečnog izveštaja o inflaciji od strane američkog Biroa za rad, koja je pala na 3,4% na godišnjem nivou (bazna inflacija). Ovako niska vrednost je poslednji put bila u aprilu 2021. Među investitorima se povećao optimizam da će centralna banka smanjiti kamatne stope ove godine. Dodatnu težinu ovim očekivanjima dala je i informacija da se u protekloj nedelji za naknadu za nezaposlene prijavilo više od očekivanog  (242 hiljade prijavljeno , očekivano 225 hiljada). Sve ovo je navelo investitore da kupuju i obveznice i akcije. Kao rezultat toga, 10-godišnje državne obveznice izgubile su 0,2 % prinosa (trenutno je prinos 4,21 %). Prinos američkog berzanskog indeksa S&P 500 je u protekloj sedmici porastao za 2,62 %, a globalnog berzanskog indeksa MSCI World, na koji američko tržište akcija ima najveći uticaj, za 1,40 %. Rast i dalje pokreću velike tehnološke kompanije, od kojih je najistaknutija Nvidia- proizvođač poluprovodnika . Posle podele akcija od 1:10, prošle nedelje je vrednost porasla za 10,2%. Apple-ova najava da će koristiti veštačku inteligenciju u svojim sistemima takođe je pomogla povećanju od 9,0%.Treba napomenuti i da su akcionari Tesle izglasali nagradu od 48 milijardi dolara za svog generalnog direktora jer su investitori takođe dobili pozitivan odgovor. Akcije su zabeležile skromniji rast od 1,3% tokom protekle nedelje.

U Evropi je većina investitora prilično mirno prihvatila rezultate izbora, što ukazuje na nešto desniju orijentaciju novog sastava Evropskog parlamenta. Izuzetak je bila Francuska, pošto je aktuelni predsednik raspisao prevremene izbore posle katastrofalnog rezultata. Francuski indeks akcija CAC 40 izgubio je 6,2 odsto tokom protekle nedelje. Pala je i cena desetogodišnje francuske državne obveznice, što je posledično povećalo njen prinos za 0,1% i trenutno iznosi 3,16%. Širi evropski berzanski indeks izgubio je 2,35% na nedeljnom nivou. Istovremeno, treba napomenuti da je Evropska komisija uvela dodatne dažbine na električna vozila nekih kineskih proizvođača, koje iznose najviše 48%.S obzirom na to da bi odredba trebalo da stupi na snagu tek za 4 meseca i da su direktori istaknutih nemačkih takmičara već izneli sumnju u smisao da se ovako nešto uradi, ostaje pitanje da li će do toga uopšte doći. Zanimljivo, mera je više pogodila akcionare najvećih evropskih kompanija (Folksvagen - 9,1%, Mercedes -3,1%, BMV -4,5%) nego kineskih (najveći kineski proizvođač vozila BID + 1,6%).

U protekloj nedelji bilo je nekoliko najava iz Kine koje pokazuju da potrošač ostaje oprezan, uprkos činjenici da zemlju još uvek muči kriza u sektoru nekretnina. Inflacija je u maju smanjena za 0,1% u odnosu na april, indeks proizvođača je smanjen za 1,4% u odnosu na prethodnu godinu i tako je u padu 20 meseci zaredom. MSCI Kineski berzanski indeks izgubio je 0,09% u protekloj nedelji. S obzirom na to da je u Kini bio praznik i da ljudi odlaze na godišnji odmor, ni podatak o godišnjem rastu turističke potrošnje od 8,1% nije baš ohrabrujući, jer je potrošnja i dalje ispod nivoa pre pandemije, a pored toga , izračunali su, da je i potrošnja individualnih turista pala za 12,3 odsto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

 

Autor članka
Andrej Zakotnik
Portfolio menadžer
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana