Zeleno, volim te zeleno...*

15.07.2024.

Protekla nedelja je ponovo ponudila uzbudljive događaje, a zeleni vetar je ponovo duvao na svetskoj berzi. Investitori su željno iščekivali sezonu tromesečne zarade u SAD, dok su pomno pratili dvodnevno svedočenje predsednika Fed-a Kongresu i nove najave o inflaciji.

INDEKS

Profitabilnost u poslednjoj nedelji*

(5.7.2024 – 12.7.2024)

Profitabilnost ove godine*
(31.12.2023 – 12.7.2024)

MSCI World

+0,59%

+17,46%

SAD - S&P 500

+0,16%

+20,34%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,45%

+12,21%

Japan - Topix

+1,53%

+12,02%

Tržišta u razvoju - MSCI tržišta u razvoju

+1,10%

+13,43%

*uključujući dividende konvertovane u EUR.

Izvor: Bloomberg

Sa druge strane, sezona kvartalnih zarada je počela, a analitičari FactSeta očekuju da će se rast zarade za najveće američke kompanije u S&P 500 u drugom kvartalu ubrzati na 9,3%, najbrže od prvog kvartala 2022. godine. Kao i obično, sezona je počela objavljivanjem poslovnih rezultata  američkih „mega“ banaka kao što su JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, koje su objavile svoje rezultate u petak. I ako je ovo drugo nadmašilo zvanična očekivanja analitičara, cene njihovih akcija završile su blago negativno, što ukazuje da je "lestvica" pozitivnih iznenađenja ovoga puta postavljena izuzetno visoko.

Jerome Powell, predsedavajući Federalnih rezervi SAD, naglasio je u svom polugodišnjem izveštaju Kongresu da Fed sve više prati usporavanje tržišta rada, a ne samo inflaciju, što bi moglo da ukaže na skoro smanjenje kamatnih stopa. "Mi nismo samo centralna banka koja cilja inflaciju", rekao je Pauel. "Takođe imamo mandat da obezbedimo punu zaposlenost." Šef Federalnih rezervi SAD je takođe dodao da je Fed napravio "značajan napredak" u obaranju najgoreg skoka inflacije u poslednje četiri decenije, naglašavajući da bi smanjenje kamatnih stopa prekasno ili premalo moglo da naškodi ekonomskoj aktivnosti i zapošljavanju. Objavljeni podaci o inflaciji potvrdili su Powell-ove reči, inflacija u SAD pala je 0,1% u junu, što je prvi pad od početka pandemije. Osnovna inflacija, koja isključuje hranu i energiju, takođe je zabeležila sporiji rast od očekivanog, što je dodatno povećalo očekivanja da će Fed uskoro početi da smanjuje stope. Sve to je doprinelo rastu američkih berzi. Svi osnovni američki indeksi zabeležili su povećanje vrednosti tokom protekle nedelje, pri tome  je indeks Russell 2000 takođe dao značajan doprinos rastu, dobivši čak 6% u lokalnoj valuti i ostvarivši svoju najbolju nedelju od novembra 2023.

Na Starom kontinentu, evropske berze su nedelju završile u zelenom, a panevropski STOXX 600 indeks je dobio 1,45%. Investitori su pozdravili podatke o nižoj inflaciji u SAD, što je uticalo i na pad prinosa na evropske državne obveznice, dok su ekonomski podaci Iz Velike Britanije takođe doprineli pozitivnoj atmosferi, jer je bruto domaći proizvod u maju porastao za 0,4%, i to znatno više nego što se očekivalo (+0,2 %).

U Zemlji izlazećeg sunca, japanske cene akcija su blago pale tokom vikenda, nakon što su sredinom nedelje dostigle nove rekordne visine. Spekulacije o intervenciji vlasti na deviznom tržištu, koje bi trebalo da podrže japanski jen, prouzrokovale su rast vrednosti jena u odnosu na američki dolar. To je donekle negativno uticalo na izvozno orijentisane japanske kompanije. Ipak, nade u smanjenje kamatnih stopa u SAD pomogle su osnovnom japanskom indeksu Nikkei 225 da završi nedelju na pozitivnoj tački. U Kini, berze su takođe zabeležile rast akcija jer su snažni podaci o izvozu ublažili zabrinutost zbog deflatornih pritisaka. Uprkos tome, podaci o uvozu pokazali su slabu domaću potražnju, što je donekle umanjilo ukupan optimizam. Kineski osnovni indeks CSI 300 ostvario je dobitak od 0,7% do kraja nedelje, izmeren u evrima.

Za kraj, neke ohrabrujuće vesti sa Ljubljanske berze. Sve akcije iz indeksa SBITOP završile su nedelju u zelenom. Posebnu pažnju privukla je Krka koja je u prvoj polovini 2024. godine zabeležila rast neto dobiti od 30%, što je dodatno uticalo na raspoloženje investitora i rast cene deonica, a indeks SBITOP premašio je vrednost  1.600 poena prvi put od 2008.

*Prevod naslova pesme "Verde que te quiero verde" Federika Garsije Lorke.

 

Autor članka
Nino Jelenc
Direktor sektora za upravljanje portfoliom
NLB Skladi, Tivolska cesta 48, 1000 Ljubljana